
”Voor iedereen die dol is op kennis en by-the-weetjes.” Met humor, én kennis van zaken, bespreken Rick (hij studeerde taalwetenschap en ontwikkelingspsychologie) en Dennis (studeerde Meso-Amerikaanse archeologie) iedere 2 weken uiteenlopende onderwerpen waarvan je niet eens wist dat je er meer over wilde weten. Ze leggen je bijvoorbeeld uit over piemels op oude tapijten, de schedel van Erasmus en over bizarre ontmoetingen in de Guatemalteekse jungle. Lekker Uitgelegd is een podcast waarbij je leert door te luisteren.
Episodes

3 days ago
3 days ago
Terwijl Rick en Dennis genieten van een welverdiende vakantie, krijg je van ons de top 3 van best beluisterde afleveringen van de Lekker Uitgelegd podcast.
Op #3: De twee duurste grapjes ter wereld..
Deze aflevering van de Lekker Uitgelegd-podcast gaat over twee grapjes die miljarden hebben gekost maar uiteindelijk toch ook weer geld in het laatje brachten.
Gerald Ratner stond aan het hoofd van een juweliers-imperium dat hij eigenhandig om zeep wist te brengen na het maken van (volgens Dennis) twee vrij goede grappen. Zijn toehoorders konden er ook om lachen. Toen iedereen was uitgelachen en de Britse pers zich over de grapjes boog, toen ging het snel mis. In alle opzichten.
Dennis legt het uit.

Tuesday Jun 17, 2025
Hemelcartografie, lastig maar met de juiste focus wél te doen
Tuesday Jun 17, 2025
Tuesday Jun 17, 2025
Men begon er al vroeg mee: de hemellichamen in kaart brengen. En ja! Stel jezelf eens voor. Je ligt ergens in een tent of in de open lucht, in een tijd waar er nog geen lichtvervuiling bestond, en je kijkt omhoog. Dat wekt indruk! Voor je het weet teken je de sterren en de planeten op de binnenkant van je tent. Ga je een stap verder, dan wil je duiden en begrijpen om uiteindelijk ook te willen voorspellen. In de geschiedenis zijn er veel pogingen gewaagd. De een beter dan de ander.
Rick legt uit hoe dat ging en wie er uitblonken in de hemelcartografie.

Tuesday Jun 03, 2025
Brainfreeze, wat is het en hoe voorkom je het
Tuesday Jun 03, 2025
Tuesday Jun 03, 2025
Heerlijk, zo'n ijsje op een zomerdag! Je kent het vast wel. Gretig zet je je tanden in een bolletje pistache- of vanille-ijs. Iets te gretig wellicht? Dan is de beloning niet de zoete smaak van het ijsje, maar een splijtende pijn in je voorhoofd. Je bent slachtoffer van de brainfreeze geworden.
Dennis legt uit wat er precies gebeurt bij een brainfreeze en hij geeft tips hoe je deze zomer brainfreeze-vrij doorkomt!

Tuesday May 20, 2025
Blue Zones, daar kun je 100 worden... of niet
Tuesday May 20, 2025
Tuesday May 20, 2025
Er zijn op aarde zogenaamde 'Blue Zones'. Dat zijn regio's waar het leven dusdanig vormgegeven is, dat de kans erg groot is dat je de 100 gaat halen. Rick gaat het uitleggen. Maar het zou 'Lekker Uitgelegd' niet zijn als niet ook de kanttekeningen worden besproken. Hoe 'Blue' zijn de Blue zones eigenlijk?

Tuesday May 06, 2025
Vantablack, een duistere controverse
Tuesday May 06, 2025
Tuesday May 06, 2025
Een kleur, zwarter dan zwart, houdt al ruim 10 jaar de gemoederen van de kunstwereld bezig. Twee Engelse kunstenaars vechten elkaar de tent om iets dat nauwelijks zichtbaar is: vantablack. Anish Kapoor heeft het alleenrecht om Vantablack te gebruiken vastgelegd en dat is tegen het zere been van de kunstwereld. Stuart Semple, een andere Britse kunstenaar, bindt de strijd aan met Kapoor en start een controverse die gretig wordt uitgemeten in de pers. Kortom, smullen geblazen (met de nodige zwarte humor).

Tuesday Apr 22, 2025
De vingerafdruk, uniek en veelzeggend
Tuesday Apr 22, 2025
Tuesday Apr 22, 2025
Vingerafdrukken zijn voor iedereen uniek, zelfs bij een identieke tweeling. Ze worden vaak gebruikt voor identificatie, bijvoorbeeld in de politie- en beveiligingssector, omdat ze niet veranderen en moeilijk te vervalsen zijn. Toch is het geprobeerd. Rick legt het uit en geeft voorbeelden.

Tuesday Apr 08, 2025
Tijdreizen, zou je het doen?
Tuesday Apr 08, 2025
Tuesday Apr 08, 2025
Als je de mogelijkheid kreeg om een tijdmachine in te stappen, zou je het dan doen? Met welke problemen krijg je dan te maken? Er zijn talloze films over gemaakt, boeken over geschreven en podcasts over ingesproken. Wij voegen er een aan toe. Feiten, fictie en what ifs... Ze komen allemaal langs. Neem vooral de tijd om deze aflevering te beluisteren. Dat kan in het heden en in de toekomst. Wellicht ook ooit in het verleden.

Tuesday Mar 25, 2025
De aarde is hol, althans...
Tuesday Mar 25, 2025
Tuesday Mar 25, 2025
De theorie van de holle aarde is er een om van te smullen. Sprookjesdieren, nazi's en reuzen; je vindt alles in de buik van de aarde. Nu klinkt het wat potsierlijk, maar mensen hebben erin geloofd en wellicht niet voor de laatste keer. De holle-aarde-theorie was voldoende inspirerend om serieuze expedities uit te zetten, boeken te schrijven die in het canon van de wereldliteratuur zijn beland en nog veel meer.
Enfin, Rick legt het uit.

Tuesday Mar 11, 2025
Entomofagie, het eten van insecten
Tuesday Mar 11, 2025
Tuesday Mar 11, 2025
In plaats van een zakje 'Nibb It' een zakje 'Crick it' tijdens de film? Waarom niet? Krekels hebben smaak en voordelen, net als vele andere insecten. En laten we eerlijk zijn, de natuur is beter af als we met z'n allen wat meer insecten gaan eten. Sterker nog, het kan de stikstof problemen een heel stuk oplossen als we die drempel nemen. Want een drempel is er om verschillende redenen wel degelijk. Luister naar deze aflevering van de Lekker Uitgelegd Podcast. Dennis legt uit.

Tuesday Feb 25, 2025
De voorloper van de fiets, letterlijk en figuurlijk
Tuesday Feb 25, 2025
Tuesday Feb 25, 2025
De voorloper van de fiets was ook daadwerkelijk een 'loper'. Twee wielen, een zitje en dan met de benenwagen aan beide kanten 'stappen'. Wie bedacht zoiets? En wie nog meer? De uitvinding kent vele vaders, zo blijkt. Rick legt uit hoe het zit.
Abonneer je gerust, dan hoef je geen aflevering meer te missen!